top of page

Wat is Osteopathie?

Gedurende ons leven staat het lichaam bloot aan allerlei factoren, zoals ziekte, stress, een operatie of slechte voedingsgewoonten. Vaak herstelt het lichaam zichzelf. Soms is de verstoring zo sterk, of houdt deze zo lang aan, dat het lichaam niet meer in staat is om helemaal te herstellen. Het gevolg is een verminderde beweeglijkheid van weefsel waardoor klachten kunnen ontstaan.

 

Waarom osteopathie?

De osteopaat kan deze verminderde beweeglijkheid verbeteren en vaak zelfs volledig oplossen. Een verbetering van de beweeglijkheid stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

 

Wat doet een osteopaat?

De osteopaat gaat op zoek naar en behandelt de oorzaak van de klacht of dat wat de klacht in stand houdt. Osteopathie is een manuele geneeswijze. Manueel omdat de osteopaat uitsluitend met zijn handen werkt. De behandeling bestaat uit specifieke osteopatische handgrepen om de beweeglijkheid te verbeteren.

 

Oneindig veel bewegingen

Ons lichaam voert oneindig veel bewegingen uit. Bewuste bewegingen zoals lopen, bukken en tillen, maar ook veel onbewuste bewegingen. Een hartspier trekt per dag zo'n 10.000 keer samen en de maag moet heel wat voedsel kneden voor het verder verteerd kan worden. De nier zakt bij elke inademing 2 centimeter naar beneden en legt zo per dag een afstand af van 300 meter! Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar, omdat alle delen van het lichaam onder andere via zenuwen, spieren en bindweefsel een onderlinge samenhang hebben.

 

Onderlinge samenhang

De vliezen van buikorganen hebben bijvoorbeeld een directe of indirecte relatie met de rug en het bekken. Het middenrif heeft een zenuwverbinding met de nek en een knieklacht kan ontstaan door een bekkenverwringing. Een verhoogde spanning of een verkleving kan klachten veroorzaken en in stand houden.

 

De osteopaat kent de vele onderlinge verbanden. Het is dus goed mogelijk dat de osteopaat op een andere plaats gaat behandelen dan waar de klacht tot uiting komt.

 

Wanneer osteopathie?

Vaak komt een osteopaat in beeld als een klacht hardnekkig is. Dat kan over allerlei klachten gaan: rug- en nekklachten, gewrichtsklachten, maag- en darmklachten, migraine, blaasproblemen, et cetera. Zelfs als er gezegd wordt: ‘niets meer aan te doen, leer er maar mee leven’, kan de osteopaat vaak nog iets voor u doen!

 

Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt juist met hen samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

 

Voor alle leeftijden

Osteopathie is er voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Dus zowel voor volwassenen, kinderen als baby’s.

 

Snel resultaat

Vaak zijn drie tot vijf behandelingen voldoende voor herstel of in elk geval een duidelijke verbetering. Een bezoek duurt gemiddeld 50 minuten. De periode tussen twee behandelingen bedraagt één of meerdere weken. In die tijd kan het lichaam zichzelf herstellen en tot een nieuw dynamisch evenwicht komen. Het is aan te raden op de dag van de behandeling rustig aan te doen. Wacht liever met fanatiek sporten tot de volgende dag.

 

Vergoedt mijn zorgverzekeraar osteopathie?

Osteopathie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar is de vergoeding geheel of gedeeltelijk. Osteopaten mogen helaas niet rechtstreeks declareren bij uw zorgverzekeraar, dit moet u dus zelf doen. U krijgt na afloop van de behandeling een nota van ons die u per pin kunt betalen. Osteopathie gaat niet af van uw eigen risico. Op de website van www.osteopathie.nl vindt u een lijst van zorgverzekeraars en hun vergoedingen voor osteopathie.

 

Geen verwijzing nodig

U heeft geen verwijzing van een arts nodig. De osteopaat neemt, indien nodig, contact met uw arts op om verdere medische informatie te verkrijgen. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de patiënt.

 

Hoe lang duurt een behandeling en wat kost het?

De behandeling duurt maximaal vijftig minuten en kost 106 euro.

 

Oorsprong

Osteopathie is een vorm van manuele geneeskunde. De osteopathie is ongeveer 130 jaar geleden ontstaan in Amerika. De grondlegger is de arts Andrew Taylor Still. In 1892 stichtte hij de American School of Osteopathie en legde daar het fundament voor de moderne manuele geneeskunde zoals onder andere de chiropractie en de manuele therapie. Langzaamaan heeft de osteopathie zich een plaats verworven in de geneeskunde. In 1966 is Osteopathie in de Verenigde Staten wettelijk gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde. Via Engeland en Frankrijk is de Osteopathie in Europa bekend geworden en kan de opleiding aan internationaal erkende instituten gevolgd worden, zoals onder andere in Parijs, Brussel, Antwerpen, Hamburg en Amsterdam.

bottom of page