Lage rugklachten
Lage rugklachten? Niets meer aan te doen? Onzin!
Osteopathie kan uw oplossing zijn
Lage rugklachten is een veelvoorkomend probleem. Vaak spreekt men van spit of een lumbago en als er sprake is van uitstralende pijn, van een ischias. Deze termen zeggen niets over de oorzaak van de klacht. Meestal gaan de klachten vanzelf over of met behulp van een fysiotherapeut of huisarts. Soms is de klacht hardnekkig en krijgt u te horen: “Niets meer aan te doen, leer er maar mee leven.” Vaak kan de osteopaat dan uitkomst bieden.
Wat is osteopathie?
De osteopaat ziet het lichaam als één geheel en gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Hij of zij weet welke lichaamsweefsels (zoals organen, wervels en spieren) met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht vinden en behandelen. Osteopathie is een manuele geneeskunde. De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen.
Lage rugpijn
Lage rugpijn kan bij verschillende mensen een andere oorzaak hebben. Zo staat de lage rug in relatie met het bekken en de heup maar bijvoorbeeld ook met de voet. Een voetprobleem kan rugpijn veroorzaken door gecompenseerd gebruik van de rug om de voet te ontlasten. Maar ook de vliezen van vele buik- en bekkenorganen staan direct of indirect in relatie met de lage rug en het bekken. De dunne darm bijvoorbeeld hangt met banden aan de lage rug (radix mesenterica). Ook andere organen hebben op deze manier een relatie met de rug. Spanning in de darmen of verklevingen (bijvoorbeeld na een operatie) kunnen lage rugklachten veroorzaken of in stand houden.
Omdat geen mens en dus geen lichaam hetzelfde is werkt een osteopaat niet volgens een protocol, maar stemt zijn behandeling af op uw lichaam. De behandeling van lage rugpijn is daardoor dan ook bij iedere persoon anders.
Vergoedt mijn zorgverzekeraar osteopathie?
Osteopathie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw pakket is de vergoeding geheel of gedeeltelijk. Als osteopaat is het niet mogelijk rechtstreeks te declareren bij uw zorgverzekeraar. Dit moet u zelf doen. Osteopathie gaat niet af van uw eigen risico.
Directe toegankelijkheid
U heeft geen verwijzing van een arts nodig.
Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen.